Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Τριλογία Ύπαρξη – Ζωή – Άνθρωπος, Stone and water - ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ

«Δεν μου φτάνει ο ήλιος», αναφωνεί στην «Τριλογία Ύπαρξη – Ζωή – Άνθρωπος» η ταλαντούχος ποιήτρια και συγγραφέας Χρυσούλα Δημητρακάκη γιατί έχει αποδυθεί σ’ ένα αγώνα άπελπι «κυνηγώντας το όνειρο».
Πολυβραβευμένη, αναγνωρισμένη διεθνώς, πολυτάλαντη, πολυάσχολη, καταξιωμένη κοινωνικά κι επιτυχημένη επαγγελματικά, η αλήθεια είναι πως περίμενα να έχει ξεφορτίσει κάπως μετά και από την πρόσφατη επιτυχία τής «Φραντζέσκα», του πρώτου της μυθιστορήματος. Όμως αυτή, ακούραστη, συνηθισμένη να μας ξαφνιάζει ευχάριστα, εξακολουθεί να μας βομβαρδίζει με νέα πονήματα με συχνότητα τέτοια που εντυπωσιάζει.
Δυσκολεύομαι να γράψω για τη Χρυσούλα. Με τιμά με τη φιλία της και φοβάμαι πως δεν θα είμαι όσο πρέπει αντικειμενικός. Άλλωστε δεν είμαι καν ειδικός. Παρόλα αυτά ο πειρασμός είναι μεγάλος. Κι αν τα δύο νέα βιβλία της που έφτασαν στο γραφείο μου με μαγνητίζουν, το περιεχόμενό τους είναι που με μαγεύει. Ο φαινομενικά αφηρημένος λόγος της κρύβει μέσα του νοήματα μεστά κι αφήνει να ξεχειλίζουν συναισθήματα τόσο δυνατά που δύσκολα μπορούν να τιθασευτούν και να γίνουν γραφή ολοκληρωμένη, πόσο μάλλον λόγος ποιητικός. Η αγωνία, ο πόνος, η αγάπη, η λαχτάρα για προσφορά κι όχι η απλή διάθεση, το ψάξιμο για κάτι άλλο πέρα από το εφικτό, πάνω από τα σύννεφα, η αγάπη που εξιδανικεύει, που γίνεται μαρτύριο που πονά, η ελπίδα κι όλα αυτά συμπυκνωμένα σε δυο τοσοδούλικα βιβλιαράκια δουλεμένα με μεράκι κι επιμελημένα από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ.
Η Χρυσούλα Δημητρακάκη δεν είναι μια συνηθισμένη ποιήτρια. Πολύ περισσότερο δεν είναι μια συνηθισμένη εργαζόμενη γυναίκα με οικογένεια κι υποχρεώσεις. Είναι φαινόμενο αξιοπρόσεκτο αφού τα καταφέρνει κι ακροβατεί με μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στο όνειρο και τη σκληρή πραγματικότητα. Δίνεται σ’ ότι καταπιαστεί. Παντρεύει την ευαισθησία, την τρυφερότητα, τον ρομαντισμό με το καθημερινό «πρέπει». Την καταπιέζει όμως αυτό το «πρέπει», την συμπιέζει κι αυτή ασφυκτιά, αντιδρά, εκρήγνυται και γίνεται φως λαμπερό που θαμπώνει τον ήλιο, ορμητικό νερό, αέρας, πέτρα στιλπνή και χαράκια Ατσιπουλιανά.
Στις 20 του Δεκέμβρη, στη Στοά του Βιβλίου, θα γίνει η παρουσίαση της γνωστής «Φραντζέσκα» όπως και των έργων «Τριλογία Ύπαρξη – Ζωή – Άνθρωπος» και «Stone and water». Τεράστια τιμή για το Ρέθυμνο, ελάχιστη για τη Ρεθεμνιώτισσα ποιήτρια και συγγραφέα. Χρυσούλα, καλή επιτυχία. Για τη συνέχεια δεν το συζητώ γιατί τη θεωρώ δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: